Ναι, ήμουν κι εγώ κάποτε fan των do-it-yourself, σπιτικών συνταγών ομορφιάς για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Δεν τις έκανα συχνά, μου άρεσε ομως πού και πού να αναμειγνύω διάφορα υλικά και να φτιάχνω "φρέσκιες" και "natural" μάσκες και scrubs κι αισθανόμουν ότι κάνω κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό μου. Τώρα όμως που γνωρίζω πολύ περισσότερα πράγματα για το skincare... το DIY beauty κι εγώ πήραμε οριστικά διαζύγιο! Ειδικά την προηγούμενη δεκαετία ήταν πολύ της μόδας και παντού βλέπαμε diy αλχημείες - ξέρω ότι πολλοί το λατρεύουν και ορκίζονται σε αυτό, εγώ όμως αποφάσισα οτι δεν μου ταιριάζει, no, no, no και θα σας πω τους λόγους ευθύς αμέσως!
🍌1.Αλλιώς μας τα λένε - οι DIY μάσκες δεν είναι και τόσο αποτελεσματικές!
Οι περισσότερες DIY συνταγές ομορφιάς βασίζονται σε υλικά που μπορούμε να βρούμε στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο μας, υλικά που περιέχουν πολλών ειδών θρεπτικές και ευεργετικές ουσίες, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, μέλι κτλ. Το σκεπτικό είναι ότι "αφού είναι καλό για τον οργανισμό σαν τροφή, θα είναι καλό και για το δέρμα" κι εμένα αυτό μου φαινόταν πολύ λογικό.
Το πρόβλημα όμως είναι το εξής... έχει αποδειχθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θρεπτικών συστατικών δεν περνά από το δέρμα με τοπική εφαρμογή . Κοινώς, αν απλώσεις στο μουτράκι σου γιαούρτι με μέλι για να απολαύσεις τις ενυδατικές τους ιδιότητες, το πιο πιθανό έιναι ότι τίποτα το ιδιαίτερο δεν πρόκειται να συμβεί. Αν όμως φας το συγκεκριμένο γιαουρτάκι, θα πάρεις εκ των έσω όλες τς θρεπτικές ουσίες που έχουν να σου πρεσφέρουν αυτά τα δύο εξαιρετικά υλικά.
Με λίγα λόγια, ναι, μια φρέσκια μάσκα με φαγώσιμα, φτιαγμένη με αγάπη από τα χεράκια μας μπορεί να μας προσφέρει κάποια οφέλη, όπως απαλότητα και αίσθηση αναζωογόνησης, τα οποία όμως θα είναι πολύ προσωρινά, σχεδόν μηδαμινά και δεν συγκρίνονται με τα οφέλη που θα είχαμε, αν απλά, τρωγαμε το δημιούργημά μας... Επιπλέον, πολλά από τα συστατικά που περιέχουν τα φρέσκα τρόφιμα είναι "ασταθή" και δεν διατηρούνται, παρά μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να τα καταναλώσουμε ή να τα χρησιμοποιήσουμε σε οποιαδήποτε συνταγή. Οι βιταμίνες, για παράδειγμα, ενός πορτοκαλιού ή ενός αβοκάντο σχεδόν εξαφανίζονται λίγα λεπτά αφ' ότου κόψουμε το φρούτο.
Και ευλόγως διερωτώμαι: γιατί να μπω στη διαδικασία να το πασαλείψω πάνω μου, αφού μπορώ να το φάω και να βγω πολύ πιο κερδισμένη;;;
🍋2. Προσοχή! Κάποια απο τα υλικά σου δεν έιναι αθώα και ακίνδυνα!!!
Ένα ακόμα σκεπτικό με το DIY beauty είναι ότι "αν μπορείς να το φάς, μπορείς άφοβα να το βάλεις και επάνω στο δέρμα σου" κι εμένα αυτό μου φαινόταν επίσης πολύ λογικό. Όντως κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στις DIY beauty προτάσεις, όπως το γιαούρτι, το μέλι, η μπανάνα, το αβοκάντο κτλ, μπορεί να μην κάνουν και τίπουα το σπουδαίο για το δέρμα μας, αλλά τουλάχιστον δεν θα του κάνουν και ζημιά.
Δυστυχώς όμως πολλά από τα συστατικά που με μεγάλη ευκολία μας προτείνουν σε αυτού του είδους τις συνταγές ομορφιάς είναι άκρως επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν από έναν απλό ερεθισμό, κοκκινίλες και φαγούρα μέχρι έξαρση ακμής, μικροτραυματισμούς και εγκαύματα. Για παράδειγμα, συστατικά με έντονη οξύτητα, όπως ο χυμός λεμονιού και το μηλόξιδο (και τα περισσότερα εσπεριδοειδή και τα ξίδια γενικώς) και ξηροι καρποί στο μπλέντερ που καταλήγουν σε ανομοιόμορφα κομματάκια με μυτερές και άγριες γωνίες είναι ό,τι χειρότερο για την επιδερμίδα και μπορεί να προκαλέσουν απίστευτα προβλήματα, που θα χρειαστούν σίγουρα πολύ χρόνο (ακόμα και ιατρική βοήθεια...) για να θεραπευθούν.
Στη λίστα των άκρως επικίνδυνων συστατικών για DIY πρέπει οπωσδήποτε να μπουν και τα αιθέρια έλαια, τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα - μόνο οι χημικοί που εξειδικεύονται στην κατασκευή καλλυντικών συνθέσεων μπορούν να γνωρίζουν τον σωστό τρόπο (αλλά και τον λόγο) για να συμπεριλάβουν ένα αιθέριο έλαιο σε μια φόρμουλα, την καθαρή περιεκτικότητα, την ποιότητα και την προέλευση του συγκεκριμένου συστατικού, καθώς και το ακριβές ποσοστό της ασφαλούς ύπαρξής του στο τελικό προϊόν... Δεν είναι τυχαίο, ότι όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα ή/και δερματικά προβλήματα οποιοδήποτε είδους, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν καλλυντικά με αιθέρια έλαια, μια που είναι υπεύθυνα για αμέτρητους ερεθισμούς!
Τα φυτικά έλαια, από την άλλη, όπως έλαιο καρύδας, αμυγδάλου, ελιάς, αργκάν, σπόρων σταφυλιού κτλ. ανήκουν σε τελείως άλλη κατηγορία και μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας πάνω στο δέρμα, εδώ όμως χρειάζεται προσοχή ως προς την ποιότητα του ελαίου και την καταλληλότητά του για κάθε τύπο επιδερμίδας... ναι, καλά το καταλάβατε, το θέμα είναι πολύπλοκο!
Και ευλόγως διερωτώμαι: γιατί να το ρισκάρω;;; Γιατί να "μαγειρεύω" μόνη μου προϊόντα ομορφιάς με ό,τι μου κατέβει, με ό,τι είδα στο pinterest ή σε ένα βίντεο στο youtube ή με ό,τι έβαζε μια γιαγιά στα μούτρα της σε ένα χωριό στην Ινδία πριν 100 χρόνια;;; Μήπως οι κατασκευαστές καλλυντικών την ξέρουν καλύτερα τη δουλειά; Λέω εγώ τώρα...
🥑3. Πολλή δουλειά για το τίποτα!!!
Έχεις συγκεντρώσει τα υλικά σου, τα έχεις κόψει,τα έχεις στίψει, τα έχεις πολτοποιήσει στο μπλέντερ, έχεις χρησιμοποιήσει μαχαίρια, πηρούνια ,κουτάλια και μπωλ κι επιτέλους είσαι έτοιμη να απλώσεις όλο αυτό το "σούπερ" μείγμα επάνω σου... και να χαρείς που αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου και τον περιποιείσαι με ό,τι καλύτερο βρήκες στην κουζίνα σου. Και όλο αυτό τον χαμό που δημιούργησες, ποιός θα τον συμμαζέψει;
Εκτός λοιπόν από την αμφίβολη αποτελεσματικότητα και την πολύ πιθανή επικινδυνότητα, έχω άλλον ένα λόγο να μη συμπαθώ καθόλου το DIY beauty: την ακαταστασία και το χάος που αφήνει πίσω του! Μπορεί να με βρίσκετε υπερβολική, με τόσα όμως πράγματα που εγώ προσωπικά έχω να συμμαζεύω καθημερινά, δεν είμαι διατεθειμμένη να επιβαρυνθώ με τίποτα παραπάνω, τη στιγμή μάλιστα που υπαρχουν εναλλακτικές! Ακόμα κι αν επιλέξουμε να κάνουμε κάτι πολύ απλό και γρήγορο, ακόμα κι άν είμαστε τα πιο προσεκτικά και καθαρά άτομα της υφηλίου, πάλι κάτι θα λερώσουμε, κάτι θα χρειαστεί να βάλουμε στη θέση του και να τακτοποιήσουμε μετά τον πολυπόθητο καλλωπισμό... και μόνο που το σκέφτομαι, κουράζομαι, εκνευρίζομαι και βαριέμαι 😛
Οπότε, για άλλη μια φορά, ευλόγως διερωτώμαι: γιατί να τα κάνω όλα αυτά και να μπω σε όλον αυτόν τον κόπο... τη στιγμή που υπαρχουν ωραιότατα, έτοιμα, συσκευασμένα προϊόντα που μου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη;;;
Το DIY beauty είναι εξαιρετικό σαν ιδέα και αναμφίβολα όσοι το προτείνουν, έχουν τις καλύτερες των προθέσεων - κανείς δεν θέλει να χάσουμε άσκοπα την ώρα μας, να μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ή μας ταλαιπωρήσει. Μακάρι να βάζαμε δυο-τρία πραγματάκια από το ψυγείο μας σε ένα μπωλάκι και να βρίσκαμε τη λύση για την απόλυτη ομορφιά... τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.
Η δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού καλλυντικού
προϊόντος απαιτεί πολλές και ιδιαίτερες γνώσεις, πειράματα, χρόνο, συνθήκες και έρευνα. Η ανάγκη μας για πιο αγνές, οικονομικές και εύκολες λύσεις μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ λανθασμένες επιλογές, γι'αυτό νομίζω ότι είναι καλύτερο να αφήνουμε την επιστήμη της κοσμετολογίας στους ειδικούς, να καθόμαστε φρόνιμα... και γενικώς να το ψάχνουμε λίγο το θέμα, πάντα και παντού, γιατί η γνώση είναι πολύ, πολύ μεγάλη δύναμη!!!
_________________________________________________
Αυτά είχα να σας πω και σήμερα...
Ποιά είναι η δική σας άποψη???
Σας φιλώ
Εδώ θα βρείτε κι άλλα άρθρα που θα σας ενδιαφέρουν!
No comments:
Post a Comment