October 28, 2021

Τα καλύτερα και οικονομικότερα προϊόντα με ρετινόλη για αρχάριους... και όχι μόνο!

        Θέλεις να βάλεις τη ρετινόλη στη ζωή σου? Πολύ καλά κάνεις, γιατί δεν υπάρχει καλύτερο, αποτελεσματικότερο και πιο μελετημένο συστατικό - χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία από ττη δεκαετία του 1940, παρακαλώ και έχει τόσα πολλά οφέλη, που είναι πραγματικά κρίμα να μην τη χρησιμοποιούμε! Κι αν δεν ξέρεις τι είναι και πως μπορείς να την εισάγεις στην καθημερινή σου περιποίηση, θα σου πω ευθύς αμέσως... και θα σου δείξω και τα καλύτερα προϊόντα που μπορείς να βρεις στην ελληνική αγορά!

    


     ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΕΤΙΝΟΛΗ

    Η ρετινόλη ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδω, των παραγώγων δηλαδ'η της βιταμίνης Α (όπως και η πολύ ισχυρότερη της τρετινοϊνη,  με την οποία συχνά συγχέεται...  σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται για το ίδιο συστατικό, η τρετινοϊνη είναι 20 φορές πιο δυνατή!!!). Όταν εφαρμόζεται τοπικά, η ρετινόλη μετατρέπεται σταδιακά από τον οργανισμό σε ρετινοϊκό οξύ (την ενεργό μορφή της βιταμίνης Α) και αυξάνει τη φυσική ροή ανανέωσης των κυττάρων, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και μειώνει τις δυσχρωμίες. Καθώς τα κύτταρα ανανεώνονται εκ των έσω με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, οι φλεγμονές επουλώνονται πιο γρήγορα, το δέρμα ενδυναμώνεται και διατηρείται φρέσκο, πιο νεανικό, ενυδατωμένο και λαμπερό.
     Όταν οι δερματολόγοι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τα ρετινοειδή ως θεραπεία για την ακμή, παρατήρησαν δραστική μείωση στις ουλές και τις ρυτίδες και επαναφορά της λάμψης και της σφρυγηλότητας στην επιδερμίδα... έτσι λοιπόν η ρετινόλη άρχισε να χρησιμοποιείται σε περισσότερα προϊόντα περιποίησης, μια που είναι στην ουσία το μοναδικό συστατικό που αποδεδειγμενα μπορεί να βελτιώσει πολλές δερματικές παθήσεις και να αναστρέψει σημάδια του χρόνου, όπως ρυτίδες και σκούρες κηλίδες από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο. Νομίζω σε έπεισα, τη θέλεις τώρα!!!


    Μη βιάζεσαι, όμως.👸
    Όλα τα ρετινοειδή χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση, γιατί το δέρμα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά (διαδικασία γνωστή και ως "ρετινοποίση"- retinisation) - παρακάτω θα σου πω τι ακριβώς να προσέξεις και πώς θα αποφύγεις τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της λανθασμένης χρήσης (ξηρότητα, ξεφλούδισμα, κοκκινίλα, κνησμός... α πα πα, μακριά από μας!).  

    Αυτό που μπορεί πολύ εύκολα να σε μπερδέψει, είτε είσαι αρχάριος είτε όχι, είναι τα ποσοστά που αναφέρονται στις συσκευασίες των  προϊόντων, αλλά και οι διαφορετικές ονομασίες των ρετινοειδών. Και τελικά, ποιό είναι το κατάλληλο για σένα? Έχοντας κάνει μεγάλη έρευνα, έχω να σου πω το προφανές... ότι όλα τα μπουκαλάκια και τα βαζάκια που υποστηρίζουν ότι έχουν ρετινόλη δεν είναι ίδια και για να σου κάνω τη ζωή πιο εύκολη (αρκετά ζόρια έχεις ήδη, άλλωστε...), ως λάτρης του καλού skincare σου βρήκα τα καλυτερα  προϊόντα με ρετινόλη για αρχάριους, αλλά και για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν σταθερά και καθημερινά τη ρετινόλη σε χαμηλά ποσοστά και ήπιες συνθέσεις. 

   Κατέληξα στη λίστα με τις προτάσεις που θα δεις στη συνέχεια έχοντας τρία βασικά κριτήρια κατά νού:
 ✔1) την περιεκτικότητα καθαρής ρετινόλης ή/και προηγμένων ρετινοειδών νέας τεχνολογίας (τα ιδανικά ποσοστά ρετινόλης για αρχάριους είναι από 0,1% έως 0,5%) και όχι του συστατικού retinyl palmitate που πολλά προϊόντα έχουν στη λίστα των συστατικών τους, ενώ υποστηρίζουν ότι περιέχουν ρετινόλη... πρόκειται για δύο διαφορετικές ουσίες με πιο ισχυρη τη ρετινόλη κατά 20% (αν δείτε σε μία ετικέτα ποσοστό ρετινόλης 4%, τότε πρόκειται αναμφίβολα για retinyl palmitate - μπορείτε να το τσεκάρετε και στη λιστα των συστατικών!)
✔2) την τιμή - παλαιότερα οι επιλογές ήταν λίγες, μόνο από high -  end εταιρείες και συνήθως πολύ τσιμπημένες, σήμερα όμως υπάρχουν ευτυχώς υπέροχα, πολύ προσιτά προϊόντα.
✔3) τη διαθεσιμόττα στη χώρα μας... πονεμένη ιστορία - τα τελευταία χρόνια οι αγορές από καταστήματα του εξωτερικού γίνονται όλο και δυσκολότερες , με αποτέλεσμα τον μεγάλο περιορισμό στις επιλογές μας... τα προϊόντα όμως που θα βρεις παρακάτω είναι όλα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά (κάνοτας κλικ στην ονομασία κάθε προϊόντος θα οδηγηθείς στο κατάστημα που φέρνει το συγκεκριμένο προϊόν σε αποκλειστικότητα ή στην αντιστοιχη σελίδα του skroutz.gr, όπου εμφανίζονται διάφορες τιμές και καταστήματα)




   Πριν όμως επιλέξεις το  προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες, σου έχω εδώ μερικά πολύ σημαντικά tips για τη σωστή και ασφαλή χρήση της ρετινόλης...

🌙Χρησιμοποιούμε τη ρετινόλη πάντα και μόνο το βράδυ, γιατί δεν ειναι φωτοσταθερή, το φως της ημέρας τη διαβρώνει και χάνει την αποτελεσματικότητα της.

🌞Το επόμενο πρωί (και κάθε πρωί ανελλιπώς) φοράμε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30 το λιγότερο - όχι foundation με spf, κανονικό αντιηλιακό!

👧Ξεκινάμε πολύ συντηρητικά (1 με 2 φορές την εβδομάδα, πχ Δευτέρα και Πέμπτη, για τουλάχιστον ένα μήνα, συνεχίζουμε με 3 φορές για ένα ή δύο μήνες και πάει λέγοντας) και αυξάνουμε σταδιακά και αργά την συχνότητα, ανάλογα με το πώς αντιδρά το δέρμα μας - δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ρετινόλη καθημερινά για να δούμε αποτελέσματα, μεγαλύτερη σημασία έχει η συνέπεια και όχι η συχνότητα!
 
👉Εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα (περίπου όσο ένα μπιζέλι) και τη μοιράζουμε ομοιόμορφα σε όλο το πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή κοντά στα μάτια και τα χείλη - εκεί το δέρμα είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο.

🔥Αν δούμε ότι το δέρμα μας κοκκινίζει, ξηραίνεται, ξεφλουδίζει και γενικώς αντιδρά, μειώνουμε τη συχνότητα ή την ποσότητα ή σταματάμε εντελώς το προϊόν (που για κάποιο λόγο δεν μας έστρωσε) και αφήνουμε το δέρμα να συνέλθει... 

⌛Δεν περιμένουμε να δούμε αποτελέμσατα σε μία εβδομάδα - η ρετινόλη θέλει σίγουρα τρεις μήνες για να μας δείξει τι μπορεί να κάνει! Κάνουμε υπομονή και δείχνουμε επιμονή και συνέπεια!

👩Τα βράδια που βάζουμε ρετινόλη, κρατάμε την skincare routine μας όσο πιο απλή  και λιτή γίνεται - ιδανικά καθαρίζουμε το δέρμα με ένα απαλό προϊόν, εφαρμόζουμε ένα ενυδατικό και καταπραϋντικό ορό/essence. βάζουμε τη ρετινόλη (αφού έχει στεγνώσει καλά το δέρμα από το προηγούμενο  προϊόν) και  απλώνουμε μία πλούσια ενυδατική κρέμα. Οι λέξεις-κλειδιά είναι απλότητα, απαλότητα, μινιμαλισμός, τρυφερότητα και ηρεμία!

🥀 Προτιμάμε να συνδυάζουμε τη ρετινόλη με όσο γίνεται περισσότερα fragrance free (χωρίς άρωμα) προϊόντα, γιατί τα πρόσθετα αρώματα και τα αιθέρια έλαια μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ερεθισμού.

👌Τα συστατικά που θα ταιριάξουν τέλεια με τη ρετινόλη μας και θα ενισχύσουν τη δράση της είναι το υαλουρονικό οξύ, τα πεπτίδια, τα ceramides, η πανθενόλη, η αλόη, η νιασιναμίδη και το αζελαϊκό οξύ (οπότε φροντίστε να τα περιέχουν τα υπόλοιπα προϊόντα της ρουτίνας σας).

🚫Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ταυτοχρόνως οξέα ΑΗΑ/ΒΗΑ, ασκορβικό οξύ (ascorbic acid) και υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide) με τη ρετινόλη, γιατί αυτά τα συστατικά δεν συνεργάζονται και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ερεθισμού.


Πάμε τώρα να δούμε ποιά είναι τα καλύτερα προϊόντα
 με ρετινολη για αρχάριους στη χρήση της
και για όσους θέλουν προϊόντα με ήπιες, αλλά αποτελεσματικές συνθέσεις!





L'OREAL PARIS

REVITALIFT LASER RETINOL NIGHT SERUM 30 MLM

Από τις πιο καινούριες κυκλοφορίες της εταιρείας (και ευρέως διαθέσιμος σε πάμπολλα καταστήματα), αυτός ο ορός είναι εμπλουτισμένος με 0.3% καθαρή ρετινόλη, πολύ καλό ποσοστό για κάποιον που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά αυτό το συστατικό. Έχει ευχάριστη, ενυδατική υφή και με τακτική χρήση υπόσχεται ορατή μείωση των ρυτίδων και σημαδιών γήρανσης της επιδερμίδας. Ως τεράστιος όμιλος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των καλλυντικών και δυνατότητα πολύχρονης έρευνας και ανάπτυξης για κάθε της προϊόν, η L'oreal σίγουρα είναι εγγύηση.






Ένας vegan ορός επιδιόρθωσης με ιδιαίτερο μείγμα συστατικών,  δημιουργία του δημοφιλούς και απαιτητικού skincare youtuber Hyram σε συνεργασία με την εταιρεία The Inkey List ( δείτε όλα τα προϊόντα αυτής της συλλογής με ένα κλικ εδώ). Περιέχει ένα σύμπλοκο με 0,2% ρετινόλη αργής απελευθέρωσης (για πιο ήπια δράση χωρίς παρενέργειες),1,5% Rainbow Algae (είδος φυκιού που βοηθά στη μείωση της εμφάνισης υπερχρωματισμού), 2% τρανεξαμικό οξύ (από τα πιο ισχυρά συστατικά κατά των δυσχρωμιών) και 4% σκουαλάνη για ενυδάτωση και προστασία Ιδανικό προϊόν για όσους θέλουν να μειώσουν σκούρες κηλίδες και σημαδάκι από ακμή.  
Μέρος των εσόδων από κάθε ορό πηγαίνει στην προστασία των τροπικών δασών.

Μια κρεμούλα με ένα συμπύκνωμα καθαρής ρετινόλης 0,3% και ρετινόλης προοδευτικής απελευθέρωσης (encapsuLated), που μειώνει τις βαθιές ρυτίδες, χαρίζει ομοιομορφία στον τόνο του δέρματος, μειώνει τις κηλίδες γήρανσης και λειαίνει την επιδερμίδα - απο τα πιο δημοφιλή προϊόντα με ρετινόλη στη χώρα μας (και απ' ότι λένε οι δερματολόγοι, ανώτερο του νέου ορού με ρετινόλη που πρόσφατα κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρεία). Με ρευστή, μη κολλώδη υφή, ειδικό απλικατέρ που επιτρέπει τη στοχευμένη εφαρμογή και σύνθεση που υπόσχεται ότι δεν θα ερεθίσει ούτε τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.




Από τα πιο ήπια, αλλά σίγουρα αποτελεσματικά 
προϊόντα, αυτή η κρέμα νύχτας για εντατική φροντίδα και ανανέωση της επιδερμίδας περιέχει 0.1% ρετινόλη, μαζί με υαλουρονικό οξύ και το πεπτίδο  Matrixyl 3000, που ενισχύει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου. Η συγκεκριμένη κρέμα είναι ιδανική επιλογή, αν θέλετε μια πιο πλούσια υφή και χαμηλό ποσοστό ρετινόλης - στη σειρα Retinol Fix της Nip+Fab υπάρχουν πολλά προϊόντα, τα πιο ενδιαφέροντα όμως σίγουρα είναι αυτή κρέμα, ο ορός (serum), επίσης με 0,1% ρετινόλη, αλλά και το booster με 0,3%, αν αναζητάτε κάτι ελαφρώς πιο δραστικό. 
 

Ένα από τα πιο δημοφιλή  προϊόντα με ρετινόλη, λόγω της εξαιρετικής τιμής του, της ευχάριστης κρεμώδους υφής και της ιδιαίτερης σύνθεσης με δύο είδη προηγμένων ρετινοειδών νέας γενιάς (συμπύκνωμα Granactive Retinoid 2%, ένα καινοτόμο σύμπλεγμα ρετινοειδών που ονομάζεται και All-Trans-Retinoic Acid ester και καθαρή ρετινόλη αργής απελευθέρωσης).
Ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών περιορίζει αισθητά τους ερεθισμούς που συνδέονται με τη χρήση ρετινοειδών, είναι ιδανικός για αρχάριους και εγγυώνται καλύτερα αποτελέσματα.Το συγκεκριμένο προϊόν αρέσει πολύ στις πειδερμίδες με τάση λιπαρότητας, ενώ η άλλη εκδοχή του με σκουαλάνη είναι πιο αγαπητή στις ξηρές επιδερμίδες.


Το προϊόν με το οποίο εγώ προσωπικά ξεκίνησα δειλά δειλά την σχέση μου με τη ρετινόλη κι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από τη δράση του, οπότε δικαιωματικά του αξίζει ια θέση σε αυτή τη λίστα. Περιέχει καθαρή ρετινόλη σε μικρό πσοστό (0.1%), οπότε μπορεί πολύ άνετα να χρησιμοποιηθεί από πρωτάρηδες, αλλά και σε καθημερινή βάση από πιο έμπειρους χρήστες, που προτιμούν να παρεμείνουν σε ήπιες συνθέσεις για την αποφυγή ερεθσιμών. Έχει ευχάριστη, κρεμώδη υφή που απορροφάται γρήγορα και χρησιμοποίησα δύο συσκευασίες από αυτό (δύο φορές την εβδομάδα για δύο μήνες περίπου κι ύστερα ανέβηκα στις τρεις και σταδιακά στις τέσσερις φορές), χωρίς να μου δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Το θεωρώ πολύ ωραία επιλογή και για πιο ευαίσθητες περιοχές που χρειάζονται περιποίηση, αλλά συνήθως αντιδρούν στα περισσότερα προϊόντα ρετινόλης, όπως ο λαιμός και το ντεκολτέ.





Για το τέλος άφησα το αγαπημένο μου... μια που τώρα τελειώνω το δεύτερο σωληνάριο και μπορώ αυτοπροσώπως να εγγυηθώ και για αυτό και τα εξαιρετικά του αποτελέσματα στο δέρμα μου!  Το συγκεκριμένο προϊόν έχει απαλή, υδαρή και κρεμώδη υφή που απλώνεται εύκολα και απορροφάται γρήγορα και μετά από χρήση αρκετών μηνών (περίπου επτά), μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι έχω δει σαφή βελτίωση στις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αλλα και στις δυσχρωμίες από παλαιότερα σημαδάκια. Η σύνθεση του περιέχει 1% RetiStar, μία νέας γενιάς ήπια μορφή ρετινόλης, 0,5% Granactive Retinoid και σκουαλάνη για ενυδάτωση και καταπράυνση.




Σημαντική σημείωση
Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα με τάσεις ατοπικής δερματίτιδας ή ροδόχρου νόσου, καλό είναι να δείξεις έξτρα προσοχή -  ένα προϊόν με ρετινόλη (ή και κάποιο άλλο, ακόμα πιο ήπιο ρετινοειδές) μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητους ερεθισμούς στα δέρματα με ευαισθησίες, οπότε είναι προτιμότερη η γνώμη και η συμβουλή του δερματολόγου. Επίσης, τα ρετινοειδή δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από εγκύους και θηλάζουσες.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις πολύ καλά συστατικά, που εν μέρει μπορούν να αντικαταστήσουν τα ρετινοειδή και να προσφέρουν πολλά οφέλη στην επιδερμίδα, είναι η νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3) το φυτικό bakuchiol (μελέτες δείχνουν ότι με τακτική χρήση δύο φορές τν ημέρα μπορεί να έχει αποτελεσματα παρόμοια με αυτά της ρετινόλης), το αζελακό οξύ, το γλυκολικό οξύ και η βιταμ΄νη C.


    Να σημειώσω επίσης ότι
το παρόν άρθρο δεν είναι sponsored/διαφημιστικό, κανένας από του συνδέσμους δεν είναι affiliate link (επομένως δεν μου αποφέρουν κανένα απολύτως όφελος) και όλες οι πληροφορίες έχουν παρθεί από δερματολόγους και από τις επίσημες ιστοσελίδες των αναφερθέντων προϊόντων.

🙋Εν κατακλείδι!
Σαν τη ρετινόλη δεν έχει! Με σωστή και συνεπή χρήση μόνο καλά μπορεί να προσφέρει και στην κυριολεξία να μεταμορφώσει το δέρμα. Από την προσωπική μου εμπειρία εδώ και ενάμιση χρόνο πρέπει να πω ότι η ρετινόλη δεν θα φύγει ποτέ από τη ρουτίνα μου, γιατί το δέρμα μου είναι πιο λείο και σφριγηλό και  με λιγότερα σημάδια - μου κάνει εντύπωση που όταν προκύπτει κάποιο σπυράκι, η επούλωση του ερεθισμου και η μείωση του σημαδιού που αφήνει γίνονται πολύ, πολύ πιο γρήγορα... απόλυτα λογικό, αφού τα κύτταρα ανανεώνονται με ταχύτερους ρυθμούς και τα σπυράκια δεν προλαβαίνουν να γίνουν βουνά και να αφήσουν μια τεράστια σημαδάρα μετά!!! Δηλώνω ενθουσιασμένη!
FOLLOW ME


👄

Ελπίζω να σας βοήθησε αυτό το άρθρο και να το βρήκατε ενημερωτικό!!
Στο Skincare Lovers GR group στο facebook  μιλάμε για όλα τα συστατικά και τα  προϊόντα που μας αρέσουν και είστε όλοι ευπρόσδεκτοι για να μοιραστούμε τις γνώσει, τις εμπειρίες και τις απορίες μας!

Σας φιλώ!


Δείτε όμως τώρα και αυτό...

No comments: