May 22, 2023

Αντηλιακά - ερωτήσεις και απαντήσεις! (guest post)

    

     Πριν από λίγο καιρό η αγαπημένη μου (και πολύ, πολύ ενήμερη) instagrammer  Ανδριάνα συκέντρωσε  κάποια βασικά ερωτήματα για τα αντηλιακά και τη χρήση τους, που είχαν θέσει τα μέλη της ομάδας Skincare Lovers GR στο facebook, έκανε μια ενδελεχή έρευνα... και δημιούργησε αυτό το εξαιρετικό άρθρο με όλες τις απαντήσεις! Θεώρησα λοιπόν πολύ χρήσιμο να δημοσιευτούν κι εδώ όλες αυτές οι πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες για να είναι εύκολα προσβάσιμες  όλους μας!


1. Τι είναι τα χημικά / οργανικά αντηλιακά
«Χημικα» ή «οργανικά» ονομαζουμε τα αντηλιακά που περιέχουν χημικά φίλτρα. Στην κατηγορία των χημικών φίλτρων συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα εξής: Avobenzone, Oxybenzone, Octocrylene, Octisalate, Octinoxate, Homosalate, Tinosorb S&M, Uvinul A plus, Uvinul 150 T, Mexoryl XL, Meroxyl SX.
«φυσικά» ονομάζουμε τα αντηλιακά που περιέχουν τα εν λόγω φίλτρα, Zinc Oxide και Titanium Dioxide.
Όλα τα φίλτρα, χημικά ή φυσικα, έχουν εγκριθεί από τον αρμόδιο οργανισμό κάθε χώρας πριν χρησιμοποιηθουν μέσα σε φόρμουλες αντηλιακών. Η κάθε χωρα έχει διαφορετικούς κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούνται. Η Ελλάδα ακολουθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Ο οργανισμός που εξετάζει, μελετάει και εγκρίνει τα φίλτρα είναι ο European Union Cosmetic Products Regulation (https://single-market-economy.ec.europa.eu/.../legislatio...). Συγκριτικά με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιο αυστηρους και απόλυτους κανόνες όσο αφορά την κυκλοφορία αντηλιακών. Γι αυτό και διαφορετικά ποσοστά φίλτρων βρίσκονται σε αντηλιακά που κυκλοφορούν παγκοσμίως- πχ: το χημικό φίλτρο Octinoxate επιτρέπεται σε μαξ περιεκτικότητα 7,5% στις ΗΠΑ αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπεται μαξ 10%. Αντιστοίχως στην Ιαπωνία η μαξ περιεκτικότητα είναι 20%. Κάθε φίλτρο εξετάζεται διαφορετικά.

2. Τι σημαίνει «SPF»
Το ακρωνύμιο αυτό σημαίνει Sun Protection Factor. SPF50 δεν σημαίνει πως μπορεί κανεις να μείνει στον ήλιο για 50 λεπτά. Εξηγώ αναλυτικά: SPF50 είναι τρόπος μέτρησης του ποσοστού των ακτίνων που περνάνε στο δέρμα. Δηλαδή, το 1/50 ή 2% των υπεριωδών ακτίνων του ηλίου φτανει στο δέρμα μας όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη 50. Αντιστοίχως το SPF30 είναι το 1/30 ή 3,33%. Επομένως καταλαβαίνουμε πως το SPF50 επιτρέπει περίπου την μισή ποσότητα ακτίνων να περάσουν στο δέρμα από το SPF30. Αυτά τα ποσοστά ισχύουν μόνο όταν χρησιμοποιούμε την σωστή ποσότητα αντηλιακού, δηλαδή μισό κουταλάκι τσαγιού ή το μήκος 3 δαχτύλων.

3. Τι σημαίνει το «UVA» μέσα σε κύκλο;
Το κυκλωμένο UVA σημαίνει πως το αντηλιακό προσφέρει κάλυψη ευρεου φάσματος, δηλαδή από όλα τα είδη υπεριωδών ακτινών. Πάντα επιλέγουμε αντηλιακά ευρεου φάσματος.

4. Πως ανανεωνω το αντηλιακό μου;
Η ανανέωση αντηλιακού γίνεται κάθε 2 ώρες είτε μέσω χρήσης υγρού αντηλιακού, είτε μέσω χρήσης σπρευ αντηλιακού, είτε μέσω χρήσης στικ αντηλιακού, είτε μέσω χρήσης πούδρας αντηλιακού. Πάντα εφαρμόζουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ή 3 δάχτυλα.
Στην περίπτωση που θέλετε να ανανεώσετε το αντηλιακό σας με διαφορετικό προϊόν από αυτο που χρησιμοποιήσατε πρώτο μην ανησυχειτε- μετά τις 2 ώρες δεν υφίσταται πρόβλημα. Μπορείτε δηλαδή να χρησιμοποιήσετε δυο διαφορετικά αντηλιακά άφοβα.

5. Γιατί δεν αναμειγνύουμε το αντηλιακό μας με αλλα προϊόντα;
Τα αντηλιακά εχουν πολυ συγκεκριμένες φόρμουλες που εξασφαλίζουν την σωστή διανομή των φίλτρων τους. Αν αναμειξετε το αντηλιακό σας με οτιδήποτε η φορμουλα του αραιώνεται, οπότε τα συστατικα που παρέχουν προστασία από τον ήλιο, περιβαλλοντικούς παράγοντες, μόλυνση, κλπ σταματούν να είναι όσο αποτελεσματικά ήταν εξαρχής καθώς αποσταθεροποιούνται.

6. Διάρκεια ζωής αντηλιακών
Όπως όλα τα προϊόντα τα αντηλιακά λήγουν μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ΑΦΟΥ ανοιχτούν (κοιτάξτε στο πίσω μέρος της συσκευασίας). Αν ανοίξατε ένα αντηλιακό σώματος το καλοκαίρι του 2022 και λήγει σε 6 μήνες τότε το καλοκαίρι του 2023 δεν θα έχει νόημα να το χρησιμοποιήσετε γιατί θα έχει χάσει τις ιδιότητές του.
Αν αγοράσετε πολλά αντηλιακά μαζί και δεν τα ανοίξετε έχετε κατά κανόνα 2-3 χρόνια στην διάθεσή σας πριν λήξουν. Αυτό είναι το λεγόμενο shelf life. Η κάθε εταιρία αν της στείλετε μέιλ θα σας ενημερώσει για το εκάστοτε shelf life για να είστε πάντα σίγουροι.

7. Πρέπει να περιμένουμε 15’ για να δράσει το αντηλιακό μας;
Όχι. Όλα τα αντηλιακά φίλτρα είτε οργανικά είτε χημικά προσφέρουν προστασία από την στιγμή που τοποθετηθούν στο δέρμα μας.

8. Είναι τα χημικά φίλτρα επικίνδυνα; Είναι τα φυσικά φίλτρα πιο υγιεινά από τα χημικά; Κάνουν κακό στο περιβάλλον τα χημικά φιλτρα;
Όχι, όχι και όχι. Όλες αυτές οι ερωτήσεις αποτελούν μύθους μαρκετινγκ, δημιουργημένες από κόσμο που δεν καταλαβαίνει χημεία. Τα οργανικά φίλτρα χρειάζονται χημικούς σταθεροποιητές για να λειτουργήσουν, οπότε είναι οσο επικίνδυνα είναι και τα χημικά φίλτρα, δηλαδή, καθόλου! Από την στιγμή που ο εκάστοτε αρμόδιος οργανισμός έχει εξετάσει το κάθε φίλτρο πριν χρησιμοποιηθεί και συνεχίζει να το εξετάζει αφού κυκλοφορήσει στο εμπόριο ξέρουμε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Όλες πι έρευνες και κλινικές μελέτες που γίνονται είναι διαθέσιμες στο Ίντερνετ εξ’-άλλου. Και τα δυο είδη φίλτρων απορροφούνται από το αίμα, όπως κάθε συστατικό & προϊόν που βάζουμε στο σώμα μας όπως ενυδατικές σώματος, έλαια, νερο, κλπ. Δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα που να επιβεβαιώνει πως η ύπαρξή τους στο αίμα προκαλεί κίνδυνο.
Επιπλέον, τα αντηλιακά δεν προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή. Όλη η βαβούρα ξεκίνησε με μια έρευνα το 2008 που έγινε χωρίς να ακολουθεί βασικά προτοκολα. Δείγματα κοραλλιών εκτέθηκαν σε εργαστήριο σε απίστευτα υψηλά ποσοστά χημικών αντηλιακών και συντηρητικών. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να αποδειχθεί πως τα αντηλιακά προβάλουν οξείδωση στους κοραλλιογενείς υφάλους και ως αποτέλεσμα, καταστρέφουν την βιοποικιλότητα των ωκεανών. Το πρόβλημα με αυτη την έρευνα είναι πως έγινε σε ένα δοχείο 2 λίτρων νερού και δεν μεταφράστηκε σε σωστή ποσότητα (το νερό των ωκεανών της Γης είναι 321,003,271 κυβικά μέτρα). Η έρευνα δεν προσάρμοσε τα αποτέλεσματά της σε ρεαλιστικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να ερμηνευτούν λάθος από δεκάδες κανάλια και δημοσιογράφους. Μη ρεαλιστικά σενάρια δεν αποτελούν σαφή αποτελέσματα.

8. Το μεικαπ με αντηλιακό/ ενυδατική με δείκτη κάνουν την ίδια δουλειά με τα κανονικά αντηλιακά;
Όσο χρησιμοποιείτε την σωστή ποσότητα που αναφέραμε από πάνω και ανανεώνετε κάθε 2 ώρες δεν υπάρχει κανένα θέμα.

9. Τα αντηλιακά διαταραζουν τις ορμόνες μας και προκαλουν καρκίνο.
Όχι. Οι μοναδικές έρευνες που έχουν αποδείξει κάτι τέτοιο έγιναν σε ποντίκια τα οποία έτρωγαν απίστευτα υψηλά ποσοστά oxybenzone. Για να υπάρξει οποιαδήποτε διατάραξη των ορμονών μας πρπεει να φοράμε 6% oxybenzone στο 25% του σώματος μας μια φορά την ημέρα για 227 χρόνια. Η European Union Cosmetic Products Regulation έχει επιβεβαιώσει πως το φίλτρο oxybenzone δεν διαταράσσει τα οιστρογόνα μας.

10. Τα αντηλιακά μπλοκάρουν την βιταμίνη D;
Ακόμη ένας μύθος που δεν έχει εμπεριστατωθει από καμία έρευνα. Τα αντηλιακά μπλοκάρουν ένα ποσοστό των ακτινων του ηλίου- το SPF15 μπλοκάρει το 93%, το SPF30 το 97% και το SPF50 το 98%. Αυτό το ποσοστό που περνάει μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη D. Συγκεκριμένα, οι UVB ακτίνες αντιδρούν με την πρωτεΐνη 7-DHC του σώματός μας, δημιουργώντας την βιταμίνη D3, την ενεργή μορφή βιταμίνης D.




Πηγές:
Cole et Al. 2015
Matta et AI. 2020
Janjua et AI. 2004
Lim et Al. 2017
Yap et Al. 2017
Q. Wang et Al. 2016
Mitchelmore et Al. 2021
SCCS 2012
Corinaldesi et Al. 2018
Danovaro et Al. 2008
Yang and Xie 2006
Europa.eu
National American Center for Biotechnology Information
The skin cancer center


Created by andriana_magk


Πολλά φιλιά!


No comments: