May 14, 2024

Ceramides -- τα πάντα για τα κηραμίδια!

       

            Τί ακριβώς είναι, πώς λειτουργούν, γιατί τα χρειαζόμαστε  στην καθημερινή μας περιποίηση...  Τα ceramides (ή αν τα προτιμάτε στα ελληνικά, κηραμίδια)  παράγονται φυσικά από το σώμα μας και αποτελούν περίπου το 50% του επιδερμικού μας φραγμού, συντελούν  στην σωστή λειτουργεία και την υγεία της επιδερμίδας και αξίζει πραγματικά να μάθουμε μερικά πράγματα για αυτά... για αυτό και στρωθήκαμε με την αγαπημένη μου φίλη, τη Μαρία Μ. και δημιουργήσαμε μαζί το παρακάτω άρθρο!



🔷Τι είναι τα ceramides/κηραμίδια;

Είναι κηρώδη λιπίδια ή λιπαρά μόρια (fats/lipids) που παράγονται από το δέρμα. Είναι απολύτως απαραίτητα για να παραμένει το δέρμα μας ενυδατωμένο και να προλαμβάνει τη διείσδυση ερεθιστικών παραγόντων.


💙Τι κάνουν τα κηραμίδια;

Ο επιδερμικός φραγμός (stratum corneum) παρομοιάζεται συχνά από τους ειδικούς με έναν τοίχο με τούβλα όπου τα κύτταρα του δέρματος είναι τα τούβλα και τα κηραμίδια η κόλλα, το τσιμέντο, ανάμεσά τους που τα συγκρατεί. ΄Ετσι, σφραγίζεται η υγρασία εσωτερικά και αποτρέπεται η "εισβολή" ερεθιστικών παραγόντων, οπότε με έναν ισχυρό επιδερμικό φραγμό, το δέρμα είναι πιο ανθεκτικό και υγιές.

💧Γιατί χρειαζόμαστε κηραμίδια;

Ενώ το σώμα μας παράγει φυσικά κεραμίδια και στις νεαρότερες ηλικίες αυτά αποτελούν περίπου το 50% του επιδερμικού φραγμού. Η φυσική αυτή παραγωγή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά και λόγω διάφορων άλλων αιτιών (εποχιακές αλλαγές με χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, αλλαγή διατροφής, υπερβολική χρήση σαπουνιών, απολεπιστικών ή γενικά πολύ ισχυρών ενεργών συστατικών). Επιπλέον,  έχει διαπιστωθεί ότι οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες παράγουν εκ φύσεως λιγότερα κηραμίδια,οπότε είναι και πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση.

Τα χαμηλά επίπεδα κηραμιδίων οδηγούν σε ανεπαρκή επίπεδα υγρασίας και επομένως, σε διατάραξη της ισορροπίας του επιδερμικού φραγμού - ονομάζουμε αλλά και νιώθουμε την επιδερμίδα μας αφυδατωμένη, να κοκκινίζει και να διαμαρτύρεται... Τότε προκύπτουν και πιο εύκολα οι ερεθισμοί που μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές δερματικές παθήσεις, όπως ατοπική δερματίτιδα, άρα είναι πολύ σημαντικό να "θρέφουμε" το δέρμα μας με προϊόντα που περιέχουν κηραμίδια.


🔵Πώς ωφελούν το δέρμα τα κηραμίδια ;

- Βελτιώνουν την υγεία και την αντοχή των κυττάρων - Δημιουργούν ισχυρό, ελαστικό, γερό επιδερμικό φραγμό που εμποδίζει την ενυδάτωση να εξατμιστεί - Προστατεύουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες - Προστατεύουν από αλλεργίες και μολύνσεις από βακτήρια, μύκητες - Βοηθούν στην αντιγήρανση

Όταν τα ποσοστά των κηραμιδίων μειωθούν, ο επιδερμικός φραγμός εξασθενεί και η υγρασία αρχίζει να διαφεύγει... οπότε μπορεί να συμβούν τα παρακάτω

- Ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, με ερυθρότητα και κνησμό - Ιχθυωση, με ξηρή και τραχιά όψη - Ξηροδερμία, με αίσθηση τραβήγματος και ξεφλούδισμα - Η επιδερμίδα δεν ανέχεται οξέα, ρετινοειδή, πολλές φορές ακόμη και απλά ενυδατικά συστατικά.


📘Τα κηραμίδια φράζουν τους πόρους;

Όχι. Αν και είναι fatty acids (λιπαρά οξέα) τα κηραμίδια από μόνα τους δε φράζουν τους πόρους (non comedogenic), εξαρτάται από την υπόλοιπη σύσταση ενός προϊόντος (όπως ισχύει και με όλα τα συστατικά άλλωστε, ακόμα και αυτά που θεωρούνται φαγεσωρογόνα -(δείτε εδώ το σχετικό άρθρο + βίντεο)


👮Ποιά είναι τα είδη των κηραμιδίων και πώς τα βλέπουμε μέσα σε ένα inci list?

Υπάρχουν τα ΦΥΣΙΚΑ και τα ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ κηραμίδια. Φυσικά βρίσκονται στο ανθρώπινο δέρμα , στο δέρμα πολλών ζώων όπως οι αγελάδες αλλά και σε μερικά φυτά όπως η σόγια (soy).

Τα συνθετικά κηραμίδια (pseudoceramides) κατασκευάζονται στο εργαστήριο (παρασκευάζονται από το συστατικό sphingosine, μια αλυσίδα ατόμων άνθρακα ενωμένη με αμινοξέα, που ενώνεται με άλλα λιπαρά οξέα για να δημιουργήσει κηραμίδια). Τα συνθετικά είναι πιο σταθερά μόρια από τα φυσικά και γι' αυτό συνήθως προτιμώνται στην κατασκευή καλλυντικών προϊόντων.


Εχουν καταμετρηθεί 12 τύποι κηραμιδίων οι οποίοι ονομάστηκαν με αριθμηση από το 1 έως το 12 αλλά στις συνθέσεις των προϊόντων με κηραμίδια συνήθως βρίσκουμε μόνο τα παρακάτω:
Ceramide 1, EOS Ceramide 2, NS or NG Ceramide 3, NP Ceramide 6-II, AP Ceramide 9, EOP καθώς και τα συστατικά
PHYTOSPHINGOSINE SPHINGOSINE
που είναι «πρόδρομες ουσίες κηραμιδίων» και ενθαρρύνουν το δέρμα να παράγει δικά του κηραμίδια.


Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι τα κηραμίδια ειναι πιο αποτελεσματικά, όταν μέσα σε μία καλλυντική φόρμουλα συνοδεύονται από χοληστερόλη (cholesterοl) και άλλα λιπαρά οξέα (όπως λινολεϊκό και ολεϊκό οξύ, για παράδειγμα, που εμπεριέχονται, εκτός των άλων, σε πολλά φυτικά έλαια), οπότε καλό είναι να υπάρχουν και αυτά τα συστατικά μέσα στο ingredients list ενός προϊόντος με κηραμίδια.

🩵Πώς να τα χρησιμοποιήσουμε;

Τα κηραμίδια τα βρίσκουμε σήμερα όχι μόνο σε ενυδατικές κρέμες, (moisturisers), όπως παλιότερα, αλλά σε πάμπολλα προϊόντα, όπως mists, serums, essences, toners, sunscreens... Όλα τους είναι πολύ βοηθητικά για την επιδερμίδα και μπορεί ο καθένας να επιλέξει την υφή που του ταιριάζει καλύτερα, πχ ένα δέρμα με ακμή να επιλέξει serum και ένα ώριμο αφυδατωμένο δέρμα νε επιλέξει όλα τα παραπάνω ή moisturiser, που συνήθως έχει και την πιο πλούσια υφή.

Μπορούν να συνδυαστούν χωρίς κανέναν περιορισμό με όλα τα άλλα συστατικά, να υπάρχουν σε όσα προϊόντα από τη ρουτίνα μας θέλουμε και είναι  εξαιρετικά για χρήση μετά την απολέπιση με οξέα AHA/BHA για την αναπλήρωση των επιπέδων υγρασίας. 

🫐Σε ποιούς τύπους δέρματος ταιριάζουν τα κηραμίδια;

Σε όλους ανεξαιρέτως. Τα επαρκή επίπεδα κηραμιδίων αποτελούν μέρος μιας υγιούς επιδερμίδας.

Το δέρμα που δεν παράγει πλέον επαρκή ποσότητα κηραμιδίων θα ωφεληθεί πολύ από προϊόντα περιποίησης που περιλαμβάνουν κηραμίδια. Ειδικά στο ευαίσθητο δέρμα, ο ταλαιπωρημένος επιδερμικός φραγμός μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις σε όσους υποφέρουν ήδη από δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή.
Η αύξηση του αριθμού των κηραμιδίων όχι μόνο θα βοηθήσει στην επούλωση, θα ανακουφίσει και θα αποκαταστήσει το δέρμα μετά από αυτές τις αντιδράσεις, αλλά θα ενισχύσει και τη μελλοντική του ανθεκτικότητα.




Να και μερικά υπέροχα προϊόντα με ceramides
που μπορούμε να προμηθευτούμε στη χώρα μας!

(υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές προϊόντων που περιέχουν μόνο ένα κηραμίδιο, τα οποία είναι μεν εξαιρετικά,

όπως Geek and Gorgeous -Happier Barrier cream,
Pyunkang Yul - Ato Blue label cream,
Heimish - Moringa Ceramide BB cream και πολλά ακόμη...

εδώ όμως ξεχωρίσαμε τα πιο... τουμπανάτα και προτιμήσαμε να αναφέρουμε μόνο πρϊόντα με συνδυασμό αρκετών κηραμίδιων για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα!)



Όλα τα προϊόντα αυτής της εταιρείας (ενυδατικες κρέμες, σέρουμ, καθαριστικά) περιέχουν τρία βασικά ceramides (CERAMIDE EOS,NS,NP),) - αυτή η ενυδατική είναι το πιο γνωστό προϊόν της εταιρείας, αλλά όποιο και να επιλέξετε, είνα εγγύηση. 





Μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή, που μπορούμε εύκολα να βρoύμε σε ελληνικά φυσικά καταστήματα, με 5 ceramides (ΝP, AP, AS, NS, EOP)





Ένα από τα καλύτερα προϊόντα αυτής της εταιρείας με πληθώρα ευεργητικών συστατικών, όπως έλαιο και εκχύλισμα avocado, νιασιναμίδη, 5 κηραμίδια (CERAMIDE NP,  NS,  AP, EOP, EOS,), έλαιο ρυζιού και πολλά φυτικά εκχυλίσματα. 



 



Πλούσια ενυδατική κρέμα νύχτας με σκουαλάνη, γλυκερίνη, αζελαϊκό οξύ, 3 κηραμίδια (Ceramide NP, Ceramide AP, Ceramide EOP, ), νιασιναμίδη. πεπτίδια, phytosphingossine.

Στην ίδια σειρά υπάρχει cleansing balm σε συσκευασία των 75 ml και ορός στα 50 ml.

Ένα πολύ αξιόλογο, φουλ ενυδατικό σέρουμ με μπόλικα κηραμίδια (Ceramide NP, NG, EOP, NS, AS, AP,), έλαιο αμυγδάλου, εκτοΐνη,  για πλήρη αποκατάσταση της αφυδάτωσης σε κάθε τύπο επιδερμίδας.

Στην ίδια εταιρεία (όπως και στην εταιρεία Theramid, που διατίθεται από το ίδιο site, Niche Beauty Lab) υπάρχουν κι άλλες υπέροχες επιλογές με πολλά κηραμίδια σε κρέμες, ορούς και αντηλιακά. 




The Ordinary - Natural Moisturizing Factors + PhytoCeramides
Μια διαφορετική πρόταση με κηραμίδια φυτικής προέλευσης, ιδανική για πολύ ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα, καθώς η σύνθεση της είναι πολύ πιο ενισχυμένη από την κλασική, Natural Moisturizing Factors + HA για εντατική ενυδάτωση.




💙ΚΟΡΕΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Torriden - SOLID IN Ceramide Cream
Μία κρέμα για εντατική ενυδάτωση με vegan σύνθεση που περιλαμβάνει 5 κηραμίδια (Ceramide NΡ, NS, AS, EOP, AP), Phytosphingosine,  έλαιο ρυζιού, τζοτζόμπα και πανθενόλη.
Στην ίδια σειρά υπάρχει και essence, για όσους προτιμούν πιο ανάλαφρες υφές.. 



Αν και η εταιρεία είναι πολύ γνωστή, αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο αδικημένα της  προϊόντα και δεν ακούγεται πολύ... περιέχει πανθενόλη, shea butter, jojoba, macadamia, αιθέρια έλαια και κηραμίδια ((NS, AS, AP, EOP)






Αν προτιμάτε ένα mist, αυτή η διφασική, πολύ θρεπτική σύνθεση περιέχει πολλά φυτικά εκχυλίσματα και έλαια (ανάμεσα τους και αιθέρια έλαια, οπότε προσοχή αν τα αποφεύγετε) μαζί με 5 κηραμίδια (Ceramide AS, Ceramide AP, Ceramide NS, Cholesterol, Ceramide EOP).
Όλη η σειρά Ceramidin περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά προϊόντα με κηραμίδια.

Εξαιρετική επιλογή για πλούσια ενυδάτωση, αφήνει βελούδινη αίσθηση στο δέρμα και περιέχει Centella Asiatica, Bifida, σκουαλάνη, πανθενόλη, 5 κηραμίδια (Ceramide ΝΡ, NS, AS, EP, AP) και πολλά έλαια, αναμεσα τους και αιθέρια, οπότε προσοχή αν έχετε ευαισθησία σε αυτά.



Άλλο ένα προϊόν από την κορεάτικη εταιρεία Neogen με πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση, που εκτός από κηραμίδια (Ceramide NP, NS, Ceramide AS, Ceramide EOP, Ceramide AP), περιέχει προβιοτικά, γλουταθιόνη, πρόπολη, β-γλυκάνες, mugwort και πεπτίδια.


Ένας συμπυκνωμένος ορός σε τεράστια συσκευασία των 100 μλ για άμεση καταπράϋνση και ενυδάτωση, με β-γλυκάνες, νιασιναμίδη, έλαιο macadamia και 3 κηραμίδια .





Purito SEOUL - Dermide Relief Barrier Moisturizer
Ιδανική επιλογή για ευαίσθητα δέρματα και με βολική συσκευασία με αντλία, αυτή η  κρέμα έχει vegan σύνθεση με σκουαλάνη, πανθενόλη, έλαιο macadamia και meadowfoam και τα κηραμίδια  ΝΡ, NS, AS και AP. 




COSRX - Balancium Comfort Ceramide Cream Mist
Ακόμα ένα κηραμιδούχο mist με ελαφριά, κρεμώδη υφή για άμεση ανακούφιση, αυτή τη φορά από την αγαπημένη COSRX, με βασικά του συστατικά 6 κηραμίδια (Ceramide NP, NS,  ,AP, AS, EOP), Phytosphingosine και πανθενόλη.
Στην ίδια σειρά υπάρχει ενυδατική κρέμα και sheet mask.




Για τη συγκεκριμένη κρέμα πολή πλούσιας υφής τονίζεται κυρίως η μεγάλη της περιεκτικότητα σε εκχύλισμα blackberry, έχει όμως και 5 κηραμίδια ((AS, NP, NS, AP, EOP), συν νιασιναμίδη, πανθενόλη, συνένζυμο  q10 και Phytosphingosine




... και μερικά εξτραδάκια ακόμη...
έτσι, για να έχουμε πολλές επιλογές!








😻Τα links για τα προϊόντα είναι ενδεικτικά 
και δεν είναι affiliate


😽Για να παραγγείλετε από το Yesstyle
και να μάθετε πώς θα εκμεταλλευτείτε προσφορές και εκπτωτικούς κωδικούς,



Έτσι, τέλος, όταν σας προτείνουμε μια απλή βασική ενυδατική
κρέμα εννοούμε ένα προϊόν αυτής της κατηγορίας, ενώ
επαναλαμβάνουμε ότι με ένα καθαριστικό προσώπου ph 5,5
περίπου και αντιηλιακή, ξεκινούμε την καλύτερη ρουτίνα για να
συνέλθει το δέρμα μας σε ένα δύο μήνες.
 Στην συνέχεια
προσθέτουμε εξειδικευμένα προϊόντα ανάλογα με τις ανάγκες μας,
αντιοξειδωτικά, μετά απολεπιστικά και τελευταία τα
ρετινοειδή.


💙💙💙💙💙💙💙💙💙


Αν σας αρέσει να μιλάτε για skincare και να μαθαίνετε για αυτό,



FOLLOW 


👄
Πολλά φιλιά!
ΚΑΤΕΡΙΝΑ + ΜΑΡΙΑ










null

No comments: