August 26, 2023

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΞΕΑ ❤️(guest post)

 

Αν πριν από χρόνια, μας έλεγε κάποιος ότι θα κάναμε χημικό πηλινγκ στο σπίτι μας και όχι σε δερματολόγο ή αισθητικό, σίγουρα θα μας έπιανε τρόμος.Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Η σύγχρονη κοσμετολογία μας δίνει την δυνατότητα, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τύπο του δέρματός μας, να κάνουμε μόνες χημική απολέπιση, χωρίς κινδύνους, τηρώντας σωστά το πρωτόκολλο.




Πάμε να τα δούμε λοιπόν.
Η απολέπιση με οξέα και γιατί είναι απαραίτητη η χρήση τους.
Τι κάνουν :
Απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας. Και πώς το καταφέρνουν αυτό; Σπάνε τους δεσμούς που κρατάνε ενωμένα αυτά τα κύτταρα, τα απελευθερώνουν και μ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται ένα δέρμα πιο φρέσκο, φωτεινό, καθαρό, που αποτελεί μια τέλεια βάση για να εισχωρήσουν τα προϊόντα του skincare και να γίνονται πιο αποτελεσματικά.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα οξέα;

AHA
(alpha hydroxy acids) ή άλφα υδροξυλικά οξέα ή Α υδροξυοξέα.

Σ αυτά ανήκουν :
1. Το γλυκολικό οξύ, που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο.
Είναι αναμφίβολα το πιο ισχυρό από τα AHA. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στo χαμηλό μοριακό του βάρος. Κι αυτός είναι ο λόγος που δρα βαθύτερα στις στοιβάδες του δέρματος. Έτσι, μπορεί να διεγείρει τους ινοβλάστες, που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή κολλαγονου. Βοηθάει στην αποκατάσταση σοβαρών σημαδιών φθοράς από τον ήλιο και το περιβάλλον, μειώνει τα σημάδια από ακμή, και συσφίγγει τους πόρους. Βελτιώνει τη συνολικότερη δομή του δέρματος και είναι κατάλληλο για λιπαρές, μικτές, κανονικές προς ξηρές επιδερμίδες. Ιδανικό ποσοστό χρήσης 5 - 7%. Οι ευαίσθητες και πολύ ξηρές καλύτερα να το αποφεύγουν.
2. Γαλακτικό οξύ.
Η Κλεοπάτρα θεωρείται η πρώτη που «ανακάλυψε» τις ευεργετικές ιδιότητες του γαλακτικού οξέος απολαμβάνοντας το μπάνιο της μέσα σε γάλα.
Έχει μεγαλύτερο μοριακο βάρος, γεγονός που το καθιστά καταλληλότερο για ευαίσθητες και ξηρες επιδερμίδες. Δρα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, δημιουργώντας κηραμιδια, που φροντίζουν για την συγκρατηση της υγρασίας μέσα σ αυτό. Γι αυτό και δικαίως το ονομάζουν μαγνήτη νερού.
Αν και το γαλακτικό οξύ είναι ένα από τα πιο ήπια οξέα, θα πρέπει να αποφεύγεται η καθημερινή χρήση του. Μία έως δύο φορές την εβδομάδα είναι το καλύτερο για τους περισσότερους τύπους δέρματος. Ποσοστό ασφαλούς χρήσης 5 - 10%.
3. Μανδελικό οξύ. Προέρχεται από τα πικραμύγδαλα.
Είναι το ηπιότερο της οικογένειας των AHA. Αφαιρεί τα στρώματα των παλαιότερων κυττάρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από τα πιο ευαίσθητα δέρματα. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του υπερχρωματισμού του δέρματος. Αυξάνει την κυτταρική ανανέωση, μειώνοντας ακόμη και την εμφάνιση ακμής. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος. Ποσοστό χρήσης σε προϊόντα 5 - 10%.

BHA ή B υδροξυοξέα.

Σαλικυλικο οξύ (SA)
Προέρχεται από το φλοιό της λευκής ιτιάς. Από επιστημονικής πλευράς, το σαλικυλικό οξύ είναι το πιο γνωστό από την ομάδα των β- υδροξυ-οξέων ( ΒΗΑ) και είναι παράγωγο του ακετοσαλικυλικού οξέος, της γνωστής σε όλους μας ασπιρίνης.
Ιδανικό για λιπαρες επιδερμίδες με τάση ακμής. Σε αντίθεση με τα περισσότερα οξέα που είναι υδατοδιαλυτά, το σαλικυλικό οξύ είναι λιποδιαλυτό. Για τον παραπάνω λόγο διαπερνά πιο εύκολα τους λιπαρούς πόρους της επιδερμίδας, φτάνοντας σε μεγαλύτερο βάθος και κάνοντας αποτελεσματική απολέπιση. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνεται το σμήγμα εκ των έσω και έτσι μειώνονται τα μαύρα στίγματα.�Επιπλέον, χάρη στην πλούσια αντιφλεγμονώδη δράση του, περιορίζονται οι ερεθισμοί που προκαλούνται στην ακμή.�Η συγκέντρωση του σαλικυλικού οξέος θα πρέπει να κυμαίνεται από 0,5 έως 2% της περιεκτικότητας σε οξύ.
Λόγω των παρόμοιων συστατικών του με την ασπιρίνη, το σαλικυλικό οξύ πρέπει να αποφεύγεται στα άτομα που είναι αλλεργικά στην ασπιρίνη ή έχουν ροδόχρους ακμή.

PHAs
γνωστά και ως πολύ-υδροξυοξέα.

Νεότερης γενιάς AHA κι αυτά είναι,
το λακτοβιονικό οξύ και η γλυκονολακτόνη. Η δράση τους μοιάζει με κείνη του γλυκολικού, αλλά είναι πολύ πιο ήπια.
Λόγω του μεγάλου μοριακού βάρους δρουν επιφανειακά και είναι κατάλληλα για πολύ ευαίσθητα δέρματα, με ροδόχρου ακμή και έκζεμα, που δεν μπορούν να ανεχθούν τα AHA και BHA.




Τα απολεπιστικά οξέα είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να έχουμε ένα όμορφο, υγιές και φωτεινό δέρμα, προετοιμάζοντάς το να δεχτεί τα ευεργετικά προϊόντα που του προσφέρουμε.
Η χρήση τους όμως θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και σεβασμό στο δέρμα μας. Η κατάχρηση και η βιασύνη για καλύτερα αποτελέσματα, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Αποφεύγουμε τα υψηλά ποσοστά όταν ξεκινάμε να κάνουμε χρήση οξέων. Και πάντα κάνουμε ένα τεστ ανεκτικότητας.
Όχι απολέπιση πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, γιατί δεν θέλουμε να απογυμνώσουμε το δέρμα μας και να διαταραξουμε τον επιδερμικό μας φραγμό. Επιλέγουμε πάντα προϊόντα με οξέα, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας και τις ανάγκες της. Δεν κάνουμε χρήση οξέων μαζί με άλλα ενεργά συστατικά, όπως το ασκορβικο οξυ και η ρετινόλη. Είναι πολύ πιθανόν, να δημιουργηθουν ερεθισμοί. Αποφεύγουμε τη χρήση τους σε συνδυασμό με πεπτίδια γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να δρασουν τα πεπτίδια.

Το μόνο που χρειάζεται μετά τη χρήση οξέων, είναι μια γερή δόση κάποιου ενυδατικού ορού και μιας ενυδατικής κρέμας.
Κάνουμε απολεπιση πάντα βράδυ, ή νωρίς το απόγευμα και φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας το πρωί, που έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ.
Πέρα από τα οξέα όμως, αξίζει να αναφέρουμε και μια εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση, για έναν καλό καθαρισμό και απολέπιση.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ενζυμική απολέπιση.
Τα ενζυμα στην ουσία κάνουν πιο γρήγορη την διαδικασία διάλυσης εκείνης της κολλώδους ουσίας με τα νεκρά κύτταρα που βρίσκεται στο δέρμα μας, αφαιρούν την περίσσεια σμιγματος, κάνουν την επιδερμίδα πιο λεία και φωτεινή και τα προϊόντα να απορροφώνται καλύτερα. Συνήθως τα προϊόντα ενζυμικού καθαρισμού, περιέχουν ενζυμα παπάγιας, κολοκύθας, παπαΐνης, σκόνη πράσινου τσαγιού, διττανθρακικό νάτριο κ.α.
Να τονίσω ξανά ότι όλα τα οξέα κάνουν καλό, μόνο όταν τα χρησιμοποιούμε σωστά, αποφεύγουμε την μεγάλη έκθεση στον ήλιο και δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας.

Παραθέτω κάποια ενδεικτικά προϊόντα με τα οξέα που προανέφερα, καθώς επίσης και κάποια προϊόντα ενζυμικού καθαρισμού. ❤️

























created by Βάσω💛


Βρείτε πολλές ακόμη πληροφορίες για τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας, ειλικρινείς και αληθινές κριτικές προϊόντων, απόψψεις, συμβουλές και οδηγίες χρησης συστατικών στο facebook group Skincare Lovers GR




























All

No comments: