June 15, 2020

Αντιηλιακό: Οι 5 χρυσοί κανόνες + extra tips και info για απόλυτη προστασία!



       Σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, σας ενημερώνω ότι το αντιηλιακό είναι το πιο σημαντικό προϊόν ομορφιάς που πρέπει όλοι και όλες να χρησιμοποιούμε ανεξαιρέτως, ανελλιπώς και επιμελώς όλο το χρόνο. Τα πράγματα βέβαια γίνονται ακόμα πιο σοβαρά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε που ο κύριος Ήλιος παίρνει θέση μάχης και τσουρουφλίζει το σύμπαν. Εφοδιαστείτε άμεσα με αντιηλιακά με υψηλούς δείκτες προστασίας (οπωσδήποτε από 30 και πάνω, οτιδήποτε λιγότερο είναι απλά ανεπαρκές, λένε οι δερματολόγοι), σε όποια μορφή και σύσταση σας αρέσει (γαλάκτωμα, κρέμα, spray, λάδι, με χημικά ή φυσικά αντιηλιακά φίλτρα) και πάμε να δούμε τους χρυσούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε ευλαβικά κατά τη χρήση του!







 1. Μην το τσιγκουνέυεστε!
Απλώστε γενναιόδωρες και ομοιόμορφες ποσότητες προϊόντος σε όλο το πρόσωπο,
 το λαιμό και το σώμα, γενικώς σε όλα τα εκτεθειμμένα σημεία του δέρματος. 
Για το πρόσωπο και το λαιμό η ιδανική "μερίδα" είναι ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού. 
Μην ξεχνάτε τα αυτιά και το πίσω μέρος του λαιμού.

2. Ξαναβάλτε!
Όπου κι αν βρίσκεστε, ανανεώστε το αντιηλιακό σας για να είστε σίγουροι ότι είστε πάντα προστατευμένοι. Στην παραλία βάλτε οπωσδήποτε μια νέα στρώση μετά από μια βουτιά, σκούπισμα με την πετσέτα ή έντονη εφίδρωση. Στην πόλη χρησιμοποιήστε ένα αντιηλιακό 
spray ή mist κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να μην αλλοιωθεί το μακιγιάζ (όλα κι όλα!) 
ή ένα setting spray με υψηλό spf. Ιδανικά η ανανέωση πρ'επει να γίνεται κάθε δύο με τρεις ώρες.

3. Γυαλιά και καπέλο!
Εκτός από χολυγουντιανό στυλ και γκλαμουράτο look, τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο θα σας δώσουν και την έξτρα προστασία που χρειάζεστε, κυρίως όταν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο για αρκετές ώρες, ακόμα και κάτω από τη σκιά μιας χαρωπής ομπρέλας παραλίας, που παρέχει την ψευδαίσθηση της προστασίας  Όσο σκουρότερα τα γυαλιά κι όσο μεγαλύτερη η καπελαδούρα, τόσο το καλύτερο!

4. Πού πας μεσημεριάτικα;
Από τις 10 το πρωί ως και τις 4 το μεσημέρι η ηλιακή ακτινοβολία ειανι στα φόρτε της 
και κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Περιορίστε, λοιπόν ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετε εντελως 
την παρατεταμένη έκθεση αυτές τις απαγορευτικές ώρες της ημέρας. Εκτός από το έγκαυμα, καραδοκεί και η ηλίαση!!!

5. Πάντα και παντού! 
Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, την εποχή του χρόνου και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε, η χρήση ενός προϊόντος με αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη. Μη σας ξεγελά 
η καλοκαιρινή συννεφιά ή η βαρυχειμωνιά,  οι ακτίνες του ήλιου πάντα βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν την πονηρή δουλίτσα τους. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ναι, ναι, που καθόμασταν μέσα στο σπίτι οι δερματολόγοι  λύσσάξαν να λένε ότι η προστασία από τη UV ακτινοβολία είναι απαραίτητη, ειδικά όταν βρισκόμαστε κοντά σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες.






 Μερικές έξτρα πληροφορίες...


Η ακτινοβολία UVA ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση  και την έμμεση φθορά του DNA των κυττάρων, ενώ η UVB για τα εγκαύματα και την άμεση καταστροφή των δερματικών κυττάων.
 Και τα δύο είδη ακτινών έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν καρκίνο του δέρματος, γι'αυτό και 
πρέπει το αντιηλιακό μας να έχει πολύ υψηλό δείκτη προστασίας και ευρύ φάσμα που 
να καλύπτει όλες τις ακτίνες UV.


Στους άνδρες το μεγαλύτερο ποσοστό καρκινου του δέρματος παρουσιάζεται στην πλάτη, 
ενώ στις γυναίκες στα πόδια.

Οι άνθρωποι με πιο σούρους τόνους επιδερμίδας μπορεί να θεωρούν ότι δεν χρειάζονται αντιηλιακή προστασία, καθώς πιστεύουν ότι το δέρμα τους είναι πιο "ανθεκτικό", στην πραγματικότητα όμως είναι περισσότερο επιρρεπείς στις δυσχρωμίες και στις έντονες 
σκούρες κηλίδες που δημιουργούνται από τον ήλιο.

Οι ενυδατικές κρέμες, τα foundations, οι bb creams και τα tinted moisturisers με αντιηλιακό δείκτη προστασίας είναι σίγουρα μια πολύ βολική λύση. Συνήθως όμως η ποσότητα του προϊόντος που χρησιμοποιούμε δεν επαρκεί για να είμαστε πλήρως καλυμμένοι από τις βλεβερές επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο, γι'αυτό και οι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήσ ξεχωριστού αντιηλιακού. Σε κάθε πρίπτωση, βέβαια, ένα οποιοδήποτε προϊόν με υψηλό spf είναι καλύτερο από το τίποτα!

  Το αντιηλιακό μπαίνει πάντα τελευταίο και πάνω από όλες τις υπόλοιπες στρώσεις των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιούμε, ουσιατικά δηλαδή πρέπει να μπαίνει ως το τελευταίο skincare step πάνω από την ενυδατική μας κρέμα, καθώς ο ρόλος του είναι να δημιουργήσει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα και δεν θα πρέπει να "κρυφτεί" κάτω από άλλα ενυδατικά προϊόντα. Τα προϊόντα μακιγιάζ έχουν άλλου είδους συνθέσεις από τα skincare, οπότε δεν θα μειώσουν σημαντικά τη δράση του αντιηλιακού. 

Όταν χρησιμοποιούμε μαζί δύο ή περισσότερα προϊόντα με αντιηιακό δείκτη (π.χ. μία ενυδατική κρέμα  με spf 15,  ένα foundation με spf 15  και ένα setting spray με spf 30) δεν προστίθεται η δράση του ενός spf με το άλλο, απλά υπερισχύει ο υψηλότερος δείκτης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα,  δηλαδή, το συνολικό spf  που θα έχουμε τελικα στο πρόσωπό μας δεν θα είναι 15+15+30=60, αλλά 30 από το setting spray. Μη μου μπερδεύεστε!!!

  Η Coco Chanel έκανε μόδα το μαύρισμα την δεκαετία του 1920. Από τότε όμως 
πολλά έχουν αλλάξει... τις ίδιες μόδες θα ακολουθούμε; We should know better!



Τα πράγματα, όπως βλέπετε, είναι τελικά απλά.
Προσέχουμε για να έχουμες!
Αγαπάμε, προστατεύουμε και φροντίζουμε το δέρμα μας
κι αυτό θα μας ευγννωμονεί τώρα και στο μέλλον!

Όπως πάντα, 
#selfcare  #selflove💗


Σας φιλώ



No comments: