January 7, 2019

Τελικα, τι χρειαζεται να κανεις για να εχεις υπεροχο δερμα ???




    Τα πραγματα, τελικα, ειναι απλα. Ακου κι εμενα, τριαντα χρονια ασχολουμαι με το θεμα (ναι, ναι, καλα διαβασες-απο τοτε που μπηκα στην εφηβεια και διαπιστωσα οτι πασχω απο beauty addiction, περασαν αισιως τριαντα χρονια...). Διανυοντας, λοιπον, την πεμπτη δεκαετια της ζωης μου και εχοντας κανει αναριθμητα πειραματα και επιστημονικες μελετες (λεμε, τωρα), εχω καταληξει στο εξης. Τα πραγματα ειναι απλα! Θα το δεις κι εσυ, διαβαζοντας τα παρακατω...





#1 Χρησιμοποιησε τα καταλληλα προϊοντα


     Μαθε το δερμα σου!  Παρατηρησε την οψη και τις αντιδρασεις του, για να μπορεσεις να επιλεξεις τα σωστα προϊοντα για την περιποιηση του. Εχει λιπαρες ή/και ξηρες περιοχες, εχει τασεις ακμης, κοκκινιζει, ειναι αφυδατωμενο, χρειαζεται αντιγηρανση?  Αν δεν εισαι σιγουρη, ρωτησε μια αισθητικο ή εναν δερματολογο. Μην ξοδευεις ασκοπα το χρονο και τα χρηματα σου σε λαθος προϊοντα, μονο και μονο επειδη διαφημιζονται πολυ και τα βλεπεις μπροστα σου συνεχεια ("α, ναι καλε, το ξερω αυτο, αυτο θα παρω") ή επειδη τα χρησιμοποιησε καποια φιλη σου ή beauty blogger ("ναι, μωρε, αφου αυτη το πηρε και ειπε οτι ειναι τελειο!").Η χρηση ακαταλληλων προϊοντων μπορει να φερει εξαιρετικα δυσαρεστα αποτελεσματα-φραξιμο των πορων, σπυρακια, γυαλαδα, μικρες ρυτιδες, ερυθροτητα, θαμπαδα, ερεθισμους... και το πιο συνηθες, ανεπαρκη υγρασια και αισθηση ξηροτητας. Αυτο θελεος εσυ για το δερματακι σου?





#2 Αντιηλιακο ΧΕΙΜΩΝΑ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
    
 Καποτε το ελεγαν οι δερματολογοι μονο για τις χωρες με μεγαλη ηλιοφανεια, οπως η δικη μας, τωρα πια η χρηση αντιηλιακου ολο το χρονο (με υψηλο δεικτη, μαλιστα) ειναι απολυτως απαραιτητη παντα και παντου. Ο λαμπερος ηλιος μας φτιαχνει σιγουρα τη διαθεση και μας γεμιζει ενεργεια, ομως η ηλιακη ακτινοβολια καταστρεφει το κολλαγονο και την ελαστινη της επιδερμιδας και εμποδιζει τη δημιουργια νεων, υγιων κυτταρων, γι'αυτο και ειναι ο πρωτος παραγοντας γηρανσης παγκοσμιως. Μην αφησεις τις ακτινες του ηλιου να φθειρουν ανεπανορθτα την επιδερμιδα σου-επιλεξε ενα αντιηλιακο προϊον, μια ενυδατικη κρεμα ή και ενα προϊον μακιγιαζ με υψηλη προστασια ευρεως φασματος (broad spectrum), απο ολη δηλαδη τη γκαμα των ακτινων UV και μη βγαινεις ποτε απο το σπιτι χωρις αυτο, ακομα και τις συννεφιασμενες μερες!









 #3 Νεκρα κυτταρα? No, no, no
 
 Τα ευεργετικα αποτελεσματα της απολεπισης τα ξερουν μεχρι και τα μωρα (!). Η απομακρυνση των νεκρων κυτταρων ανανεωνει αμεσα την οψη και την υφη της ατονης επιδερμιδας και βοηθα τα προϊοντα περιποιησης να διεισδυσουν στα βαθυτερα στρωματα και επομενως να γινουν πιο αποτελεμσματικα. Μεινε ομως μακρια απο απολεπιστικα προϊοντα που περιεχουν αγριους κοκκους ή καρπους, θα τραυματισουν, θα ερεθισουν και θα καταστρεψουν το δερμα σου! Διαβασα προσφατα οτι η ιδανικη στιγμη για απολεπιση ειναι μεσα στο ντους με την ευεργετικη επιδραση της θερμοτητας των υδρατμων που ανοιγουν τους πορους και η ιδανικη συχνοτητα ειναι δυο φορες την εβδομαδα για ηλικιες 20+, τρεις για ηλικιες 30+ και τεσσερις απο 40 και πανω. Μπορει να σου φαινεται υπερβολικο, σκεψου ομως οτι ελαφρια απολεπιση κανουμε και με τις ειδικες συσκευες καθαρισμου για το προσωπο, οποτε και αυτη μετραει! Σε καθε περιπτωση, μια με δυο φορες την εβδομαδα χρησιμοποιησε ενα απαλο scrub ή μια μασκα peel-off , που κανει την ιδια δουλεια.







#4 Νερο, water, acqua, eau, wasser, πως αλλιως να σου το πω
    
Ενα πραγμα να θυμασαι, οποιος κι αν ειναι ο τυπος της επιδερμιδας σου: χρειαζεσαι οπωσδηποτε ενυδατωση! Μην την αμελεις ποτε!!! Πιες  νερακι, μονο καλο κανει και μη λες "αφου ηπια καφε, κι αυτος νερο εχει μεσα", καμια σχεση! Σιγουρα παιρνουμε νερο και απο καποια ροφηματα και τροφιμα που καταναλωνουμε, οι αναγκες ομως του οργανισμου σου δεν θα καλυφτουν ετσι. Δεν ειναι αναγκη να πιεις μια μπουκαλα στην καθισια, πινε λιγες γουλιτσες καθόλη τη διαρκεια της ημερας-οταν το συνηθισεις και δεις και τα αποτελεσματα στο δερμα σου, θα αναρωτιεσαι γιατι δεν το εκανες και νωριτερα. Και βεβαια μην παραλειπεις ποτε των ποτων την ενυδατικη σου κρεμα πρωι και βραδυ σε προσωπο και λαιμο. Καθιερωσε και τη χρηση μιας ενυδαικης μασκας μια φορα την εβδομαδα ή και συχνοτερα, εγω αγαπω ιδιαιτερα τις λεγομενες "μασκες υπνου" που δεν αφαιρουνται και μενουν ολο το βραδυ στο προσωπο-κανουν θαυματα και σου τις προτεινω με χιλια!




#5  Ε, ναι, ειμαστε ο,τι τρωμε

     Ολες ξερουμε παααααρα πολυ καλα τι πρεπει και τι δεν πρεπει να τρωμε, τα εχουμε ακουσει και τα εχουμε διαβασει χιλιαδες φορες. Ναι στα φρεσκα φρουτα και λαχανικα, στο απαχο κρεας και το ελαιολαδο, οχι δια ροπαλου στα λιπαρα, στη ζαχαρη, στα τηγανητα... ας μην επαναλαμβανομαστε. Αυτο που ισως δεν ξερεις, ειναι οτι οι βασικοτερες ουσιες που συνεισφερουν στην ομορφια σου ειναι η βιταμινη Α, η βιταμινη C, το ασβεστιο και τα ω3 λιπαρα οξεα, οποτε ριξ'το στις κοκκινες πιπεριες, τα καροτα, τα μπροκολα, τις φραουλες, το μανγκο, τα ακτινιδια, την καρυδα, τα γιαουρτακια, τους αναλατους ξηρους καρπους, το συκωτι, τις σαρδελες, τις γαριδες, το σολομο (στο τσακιρ κεφι!)-προσοχη ομως στο γαλα, καθως εχει αποδειχθει οτι οι ορμονες στεροειδων και καποιες αλλες ενωσεις που περιεχει μπορει να ευθυνονται για το φραξιμο των πορων, που οδηγει σε φλεγμονες και σπυρακια... οποτε καταναλωσε το με μεγαλη φειδω. Καφες και αλκοολ επισης με προσοχη-η καφεϊνη αφυδατωνει το δερμα (μην πινεις πανω απο δυο καφεδες την ημερα) και οσο για το αλκοολ, προτιμησε ενα κοκκινο κρασι, που περιεχει την αντιγηραντικη και προστατευτικη ουσια ρεζβερατρολη (ενα ποτηρακι, οχι μια νταμιτζανα!)






#6 Η ρουτινα ειναι καλο πραγμα

  Φτιαξε το δικο σου skincare routine και ακολουθησε το με ευλαβεια, χωρις να παραλειπεις κανενα βημα. Πιστεψε με, η συνεπεια ειναι η λεξη κλειδι. Αν βαζεις ενυδατικη κρεμα οποτε το θυμασαι, κανεις μασκα στη χαση και στη φεξη και απολεπιση μια φορα το μηνα, δεν καναμε τιποτα, αδικα ασχολεισαι...  Αν μπερδευεσαι με ολα αυτα τα μπουκαλακια και τα κουτακια και δεν ξερεις ποτε να χρησιμοποιησεις τι, αν βαριεσαι ή αν δεν εχεις πολυ χρονο, απλοποιησε τα πραγματα και stick to the basics, καθαρισμος και ενυδατωση οπωσδηποτε πρωι και βραδυ, απολεπιση και μασκα μια φορα την εβδομαδα.  Να εισαι ομως συνεπης-ειλικρινα, δεν ξερω ποσο εμφαση να δωσω σε αυτο!!! Δεν χρειαζεται να εχεις χιλια ή πανακριβα προϊοντα, σημασια εχει να ειναι τα σωστα (βλεπε παραγραφο #1) και να τα χρησιμοποιεις συστηματικα. Ενα απο τα επομενα αρθρα μου θα ειναι το δικο μου skincare routine με ολα τα προϊοντα και τα βηματα που ακολουθω (εγω δεν παραλειπω ΠΟΤΕ κανενα βη,α. αληθεια!) Τα τελευταια χρονια το δερμα μου ειναι στα καλυτερα του και αυτο σιγουρα δεν ειναι τυχαιο!





     Ολα τα παραπανω, βεβαιως, δεν τα λεω εγω, μια ταπεινη beauty blogger, αλλα αισθητικοι, δερματολογοι και διατροφολογοι, ειδικοι δηλαδη στο θεμα. Το ομορφο δερμα ανηκει σε ολες μας-αγαπηστε τον εαυτο σας, χαμογελαστε στον καθρεφτη και βαλτε στοχο!!!





Αυτα απο εμενα και για σημερα!
Πολλα φιλια              


No comments: